Om deze website te kunnen gebruiken dient u Javascript in te schakelen.

Achtergrond diahub

Het vaststellen van de optimale capaciteit met betrekking tot dialyseren in ziekenhuizen is ingewikkeld door o.a. fluctuaties in het aantal verrichtingen die leiden tot een over- of ondercapaciteit, hogere kosten door onbezette apparatuur, inflexibele contracten met de leveranciers en capaciteitsproblemen met betrekking tot gespecialiseerd personeel gevolgd door hogere personeelskosten.

Om dit probleem het hoofd te bieden introduceren we op locatie in een verzorgingshuis dialyse plaatsen volgens het concept van de thuisdialyse. In Nederland wordt thuisdialyse sinds de nodige jaren aangeboden als een vorm van nierfunctie vervangende therapie. Voortschrijdende ontwikkelingen zorgen ervoor dat deze vorm aan een steeds grotere populatie kan worden aangeboden. Thuisdialyse vergroot de mogelijkheden om gedurende de nachtelijke uren, dan wel in een hogere frequentie te dialyseren.

In de regio Limburg heeft het MUMC+ veel expertise op het gebied van thuisdialyse. Het fungeert dan ook als thuisdialyse opleidingscentrum voor de patiënt en partner. De ervaringen met de thuisdialyse alsook met de dialyse satelliet Valkenburg tonen aan dat beide goed te combineren zijn. In een soort knooppunt, de zogenaamde 'diahub', biedt het Maastricht UMC+ samen met thuiszorgorganisatie Envida nierfunctie vervangende therapieën aan in een zorginstelling. Deze ontwikkeling past bij de huidige strategie van de overheid om nierfunctie vervangende therapieën aan te bieden in een voor patienten zo optimaal mogelijke omgeving.

Deze website geeft informatie over het opzetten in inrichten van een diahub.

 

Wil u meer informatie over het opzetten en beheren van een diahub dan kunt u contact opnemen met:
Peter Janssen Coordinator thuisdialyse

Deze website kwam tot stand met steun van de Nierstichting

 

nierstichting logo
Sluit de enquête